Pokrenuta inicijativa za osnivanje FLAG-a

Izvor: KA portal

Fotografija KA portal

Predsjednik LAG Frankopana g. Nenad Janković potpisao je u utorak u Karlovcu Sporazum o suradnji za formiranje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu. Ovaj sporazum su na inicijativu Karlovačke županije potpisali predstavnici LAG-ova koji djeluju na području županije: LAG-a Vallis Colapis, LAG Petrova Gora i LAG Frankopan. Ribarstvo  trenutno nije uključeno u rad LAG-ova no s ovom inicijativom, želimo se uključiti u razvoj kontinentalnog slatkovodnog ribarstva. 

Nenad Janković je  istaknuo: - Postoji veliki potencijal za uzgoj slatkovodne ribe na našem području Imamo na svom području i Zavod za praćenje riječnih riba i rakova koji bi se isto tako mogao uklapati po pitanju znanstvenog praćenja i uključen po potrebi u rad. Radi se o ruralnim područjima gdje i je smisao LAG-ova da budu korisnici EU fondova i sredstava, i posebni dio vezan za ribarstvo je itekako dobro došao. 

Osnivanjem FLAG- na našem području korisnicima bi omogućili korištenje potpora i financiranje projekata iz Fonda za pomorstvo i ribarstvo. 

LAG Frankopan organizira radionicu za TO 631 (mali poljoprivrednici)

Slika info radionica

Tip operacije 6.3.1., Podmjera 6.3. Mjera 6., najpopularnija je podmjera Programa ruralnog razvoja i za ove natječaje se u pravilu prijavljuje najviše  kandidata, a trenuno su u najavi novi nacionalni i LAG Frankopan natječaj. Putem ovog natječaja malim poljoprivrednicima, koji imaju EVPG 2.000-8.000 EUR) dodjeljuju se bespovratne potpore u iznosu od 15.000 eura malim poljoprivrednim gospodarstvima, za kupnju mehanizacije, strojeva i opreme ali i razna ulaganja u poljoprivrednu djelatnost 

Stoga, ovim putem pozivamo sve zainteresirane potencijalne korisnike podmjere 6.3.1 da nam se pridruže na informativnom predavanju u subotu 16.10.2021. godine u 11:00 prostorijama POU Ogulin, Trg Petra Stipetića 1,na kojoj ćemo ih pobliže upoznati sa detaljima ovih natječaja.

8. Festival Ogulinskog zelja

nafalice zeljarimo 1

Voditelj LAG FRANKOPAN na Radio Ogulin

VoditeljKubelka

Voditelj LAG Frankopana, g. Vladimir KUBELKA gostovao je na Radio Ogulin u emisiji „Oči u oči“.

Ovom prilikom g. Kubelka  predstavio je aktualnosti i aktivnosti LAG Frankopana, te najavio nove natječaje i održavanje 8. Festivala ogulinskog zelja 16.10.2021. godine.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje

 

U izradi je Nacionalni plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030.

Poljoprivredni proizvodi slika

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske pristupilo je izradi Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023. - 2030, kojim će se utvrditi smjer razvoja ekološke poljoprivrede.

Pozivamo sve zainteresirane da se aktivno uključe u izradu ovog strateškog dokumenta, koji je od nacionalnog značaja, ispunjavanjem anonimnog anketnog upitnika.

 Prikupljeni podaci će se koristiti za utvrđivanje stanja sektora u Republici Hrvatskoj, odnosa ekološkog i konvencionalnog načina proizvodnje te će služiti kao važan izvor informacija za definiranje budućih mjera.

Izmijenjen je Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

mladi poljoprivrednik1 880x495Sukladno pretpostavkama izmijenjen je ovogodišnji  indikativni plan objave natječaja za korisnike Programa ruralnog razvoja. Plan objava natječaja za podmjere 6.1. (mladi poljoprivrednici) i 6.3. (mali poljoprivrednici) pomaknute su na zadnji kvartal ove godine. Ova dva natječaja imaju cilj smanjiti iseljavanja iz ruralnih područja, zadržati postojeća, te stvoriti  nova radna mjesta, a za njih je  osiguran iznos od 260 milijuna kuna. 

Indikativni plan objave natječaja do kraja drugog kvartala 2022.

10/2021

1.1.2 Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike
4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (sjemenska i rasadničarska proizvodnja)
6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima
6.3.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Novi Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

energetska obnova kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna.

U kontinentalnoj Hrvatskoj  financiraju se projekti obnove toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova  kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg. Iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava, a potrebno je napomenuti da je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, a za nju se maksimalno može dobiti do 120.000 kuna.

Izdane Odluke o dodjeli sredstava za 5. LAG natječaj

LRS 63

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je administrativnu kontrolu Zahtjeva za potporu za koje je UO LAG Frankopan izdao Odluke o odabiru na 5. LAG natječaju „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.
 
Agencija je potvrdila da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata, člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem, i potvrdila da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji.

UDRUŽIMO SE U PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE

DSC 0030 1

Voditelj LAG-a Frankopan g. Vladimir Kubelka sudjelovao je na sastanku koji je održan 30. srpnja 2021. godine u Josipdolu. Ovaj sastanak je održan  na inicijativu županice Martine Furdek-Hajdin, a okupio je poljoprivredne proizvođačie s područja općine Josipdol, grada Ogulina i Slunja, te susjednih općina. Tema satstanka je bila  "Proizvođačke organizacije - od inicijative do proizvođačke konkurentnosti". Na sastanku su bili nazočni državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, sa suradnicima, županica Martina Furdek Hajdin, sa suradnicima, načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić te 50-ak poljoprivrednih proizvođača iz ovog dijela Karlovačke županije, pretežno iz sektora voća i povrća. Cilj sastanka bio je motivirati poljoprivredne proizvođače za udruživanje u proizvođačke organizacije, predstaviti modalitete i prednosti udruživanja, o čemu su govorili državni tajnik Tugomir Majdak te Alen Hrustić iz Ministarstva poljoprivrede. Županica Furdek Hajdin upoznala je nazočne s projektom logističkog distributivnog centra za voće i povrće u Cetingradu, kojeg Karlovačka županja provodi u suradnji s Općinom Cetingrad. Također postoji inicijativa za sličan projekt na području Općine Plaški, uz mogućnost njihova udruživanja. 

LAG AKADEMIJA u Ogulinu

7. radionica 1

LAG Frankopan je od 7.-10. srpnja 2021. godine  domaćin radionici koja se održava u sklopu provedbe projekta suradnje „LAG Akademija“. Ovaj projekt suradnje održava se u okviru provedbe podmjere 19.3.2 Programa ruralnog razvoja RH.

LAG AKADEMIJA je projekt koji je namijenjen članovima LAG-a, svim njihovim dionicima s ruralnih područja, ali i općoj ruralnoj populaciji u RH. Osnovni cilj projekta je  stručno usavršavanje i  interni transfera znanja, unapređenja razine poslovnog znanja, usvajanja novih vještina i kompetencija, te razvijanja komunikacije i međuljudskih odnosa.  LAG Akademija prepoznaje potrebu edukacije dionika s ruralnih područja o partnerskom radu, o njihovom umrežavanju i važnosti osnovnih znanja i vještina o razvoju poduzetničkih aktivnosti s ciljem stvaranja novih mogućnosti održive zarade.

U projektu sudjeluje osam hrvatskih LAG-ova i to: LAG Terra Liburna (Opatija) kao glavni partner, LAG Mareta (Zadar), LAG Zagora (Dugopolje), LAG Podravina (Đurđevac), LAG Marinianis (Slatina), LAG Slavonska Ravnica (Vrpolje), LAG Šumanovci (Drenovci) i LAG Frankopan.

Radionica u Ogulinu je ujedno i završna radionica ovog projekta, a održava se pod nazivom „Razvoj mreža dionika i animacija“.

Na radionici ćemo predstaviti  ambasadore LEADER pristupa koji su u skladu s fokus područjem projekta dokazali da tradicija i kulturna baština mogu biti inspiracijom i okosnicom uspješnog poslovanja mladim poduzetnicima, ali i etabliranim tvrtkama na području LAG Frankopan koje vrijedi promicati i čiji pozitivni primjeri mogu poslužiti kao putokaz ostalima.

U sklopu radionice, a u suradnji sa Petvet , održati će se i Izložba pasa sa humanitarnim karakterom i vrijenim nagradama, tako da ovim putem pozivamo sve zainteresirane vlasnike da nam se pridruže u Frankopanskoj kuli u petak 9.7. u 17:30.

Image

 

Broj ureda: 047 296 258 

Telefaks: 047 296 257 

Voditelj: Vladimir Kubelka 

Mobitel: 099 2351 154

e pošta: lag.frankopan@gmail.com

LAG Frankopan aktivna je i na društvenim mrežama poput Facebooka. Uključite se i vi!

Lokalna akcijska grupa (LAG) 

Frankopan

Ivane Brlić Mažuranić 2b 

47300 Ogulin

© LAG Frankopan. Sva prava pridržana. Izrada: LAV studio